ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΟΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Εδώ και ένα χρόνο περίπου γινόμαστε θεατές μιας άγριας κατασταλτικής τακτικής του γαλλικού κράτους εναντίον των πληθυσμών των Ρομά. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8000 απελάσεις και αναμένονται περισσότερες, όπως έχει προανακοινωθεί από τη γαλλική κυβέρνηση. Είχαν ήδη προηγηθεί αρκετές καταστροφές καταυλισμών στα πλαίσια ενός γενικευμένου και ρατσιστικού πογκρόμ εναντίον των τσιγγάνικων πληθυσμών, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 2 χρόνια στην Ιταλία.

Σε κάθε σύστημα κυριαρχίας, από τη φεουδαρχία μέχρι και σήμερα, οι Ρομά αποτελούν τον πρώτο και ευκολότερο στόχο, ενώ η ιστορία έχει δείξει ότι οι αντιξοότητες ήταν και παραμένουν μόνιμο κομμάτι της ζωής τους. Εξαιτίας της νομαδικότητάς τους και της έλλειψης επιθυμίας ή ακόμα και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειονότητας των υπολοίπων κατοίκων, οι Ρομά έχουν συχνά πέσει θύματα διακρίσεων. Η αντίστασή τους απέναντι στον ατομικιστικό νεοφιλελευθερισμό τους οδηγεί στην ανάπτυξη αλληλέγγυων δεσμών μεταξύ τους για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών και ουσιαστικά τους δίνει μια μορφή αυτονομίας απέναντι στα νομικά και πολιτικοοικονομικά πλαίσια του κράτους. Δεν υπόκεινται στην οργάνωση της εξουσίας και στους νόμους της αγοράς, και διαρθρώνουν τις δικές τους αυτοοργανωμένες κοινότητες.

Με τους «επαναπατρισμούς» των τσιγγάνικων πληθυσμών ο Σαρκοζί προσπαθεί αρχικά να ανεβάσει τη δημοτικότητά του προσελκύοντας υπερσυντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας και εγείροντας τον γαλλικό εθνικισμό. Επιπλέον στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα σκάνδαλα στα οποία ο ίδιος έχει υποπέσει τελευταία, αλλά και τους εργαζόμενους από την κατάργηση των βασικών ασφαλιστικών, εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που τους επιφυλάσσει στο μέλλον, γεγονός που συμβαίνει ήδη σ’ όλη την Ευρώπη. Ο Σαρκοζί επενδύει στο αίσθημα ασφάλειας και ισχύος του κράτους, ακριβώς για να βγάλει το ζήτημα της κρίσης (πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής) από το προσκήνιο. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει την γενικευμένη τρομοκράτηση των ανίσχυρων τάξεων σε αντιδιαστολή με την ασφάλεια και την κοινωνική ευημερία που προσφέρει στις προνομιούχες τάξεις.

Αυτή η πολιτική, αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματική για την εξουσία, είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και από άλλες κυβερνήσεις, (όπως ήδη διαρρέεται στα μέσα ότι «σιωπηλά» και έμμεσα συμβαίνει) που επενδύοντας στο συντηρητισμό, θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα εσωτερικής πολιτικής τους. Από την άλλη, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δέχονται πιέσεις για τον επαναπατρισμό των Ρομά με αντάλλαγμα τη στήριξη της Γαλλίας σε οικονομικό και ευρωπαϊκό-πολιτικό επίπεδο.

Το σύστημα και η εξουσία χρησιμοποιούν τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς απέναντι στα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας με σκοπό να διαιωνίσουν την υπεροχή τους. Είναι κάτι που ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στον καθένα και την καθεμιά από μας και μας αφορά όλους.

Κι επειδή δεν πιστεύουμε στην καλή πρόθεση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, απαιτούμε να μη διώχνεται κανείς από πουθενά.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αποκλεισμένο και εκτοπισμένο.
Προτάσσουμε και διεκδικούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα


ΌΤΑΝ ΉΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΌΤΑΝ ΉΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΉΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΌΤΑΝ ΉΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΉΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΣ.
ΌΤΑΝ ΉΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ.
(Μπ. Μπερχτ)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Dytikessynoikies.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: